20 ianuarie 2014

Lipscani nr. 41- 43

Recent am găsit o imagine cu vechiul Lipscani în care am recunoscut clădirile de la intersecția Intrării (Pasajului) Nicolae Șelari cu Strada Lipscani, astăzi imobilele respective au numerele 41 si 43.

1. Strada Lipscani înspre Piața Roma

Prima clădire de pe partea stângă, la nr. 41, are reclame la Postăvăria Universala La Orașul Brunn, Brunn - Stofe fine veritabile,  Fratii Bayer nr. 23 ..

2. Harta Lipscani anul 1984 - imobilele 41 si 43


            Locație Google Maps

La aceasta adresa este astăzi magazinul Bizon, imobilul fiind construit în anul 1887 de arh. I. I. Râșnovanu cunoscut pentru planurile Grand Hotel Continental de pe bd. Calea Victoriei

Cladirea de la nr. 41 a fost proprietatea Elenei Dalles (1849- 1921), ultima moştenitoare a familiei Dalles, una dintre cele mai avute familii de la sfârşitul sec. al XIX-lea. Elena Dalles lasă prin testamentul din 1918 o parte din marea ei avere în vederea înfiinţării unei fundaţii culturale care să poarte numele fiului ei Ioan I. Dalles, pentru amintirea lui

                                3. Strada Lipscani - 1985
                                Magazinul Bizon via gettyimages.com

Clădirea Fundaţiei Ioan I. Dalles a fost construită in anul 1932 pe bdul Nicolae Bălcescu, aproape de Hotelul Intercontinental, de către E. Prager, după planurile arh. Horia Teodoru cuprinzând săli speciale pentru expoziţii de pictură, sculptură, arhitectură, ţesături etc., pentru audiţii muzicale şi pentru cursurile Universităţii Populare din Bucureşti. 

E. Prager a fost arhitectul Palatului Senatului - fostul sediu al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (Sediul CC al PCR) din Piaţa Revoluţiei și a Bibliotecii Central Universitare din Iași.

4. Lipscani 43 - imagine din zilele noastre.

Lângă imobilul Bizon este imobilul cu nr. 43 care a pierdut din decorațiunile de odinioară, a se observa pasărea de pe acoperiș.
La Lipscani nr. 43 se afla o clădire construita în anul 1880 după proiectul arh. Wilhelm Bast, azi sediul unui magazin de rochii de mirese, a barului Papiota și Mansarda.

In imagine se remarca reclama la Băcănia Paun, la faimoasa Ciocolata Zamfirescu care avea un magazin de desfacere pe Lipscani 87. În plan îndepărtat apare sigla Fratii Hasan dar și acoperișul Magazinului Familia de pe Lipscani 55.


5. - Lipscani cca 1940 - via trixum.de

În imaginea de mai sus, pe partea stângă este imobilul Lipscani nr. 43 cu reclamele: Mode Colibri, Drogueria Parfumeria ? Cioanga. Se observă și imobilul nr. 45 unde astăzi este Old City Lipscani dar si acoperișul imobilului Lipscani 55. Imaginea pare a fi realizata prin 1940 in zi de sărbătoare, a se observa drapelurile de pe partea dreaptă.


6. Strada Lipscani înspre strada Smârdan - BNR
- cca 1938

Altă imagine, din anul 1938, pe dreapta este clădirea de la numărul 43 cu reclama Mode Colibri. Apar reclame la Fabrica Pălării, Dermata, Umbrele, Regina, dar despre aceasta imagine vom vorbi mai multe data viitoare.

- mai multe despre Ciocolata Zamfirescu pe: capital.roautomobilia-romania.blogspot.ro,  observatorulurban.ro

Alte informații despre Lipscani:
- între str. Șelari și Piața Romalipscani-dinspre-selari-inspre-piata.html
- între Șelari și Smârdan: lipscani-selari-smardan.html
- Lipscani 41-43: lipscani-nr-41-43.html
- între Smârdan și Calea Victoriei: lipscani-intre-smardan-si-calea-victoriei.html
și tag: lipscani pe turistinbucurestiro.

via delcampe.net, flickr.com, grupuri facebook: CartofilieRomaneasca, Reclame-vechi-romanesti-1860-1990
via riscseismic.rofacebook.com/Mansardametropotam.rocinemagia.rodeieri-deazi.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu