24 octombrie 2012

Imobilul Jawol (Magheru One)

Inspirat de articolul lui Raiden de pe rezistenta.net postez câteva imagini cu aceasta clădire care a primit după renovarea din 2012 numele de Magheru One.

1. 1941 - Bd. Magheru - Jawol si Cinema Scala

2. Jawol (reclame Szekely, Antinevralgic)
si dreapta: Cinema Scala, Sindicatul Artelor Frumoase


3.  după 30 august 1944 - firma germana Jawol disparuse de pe bloc, apărând reclama la AEG (Allgemeine Elektrizitats Geselschaft) - via raiden, traian

4. Jawol si SUN London - construit in 1934

5. 1961 - CEC - Cadouri - dreapta: Comaliment

6.  CEC - Cinema Republica - Restaurant Republica
Cinema Republica fost Scala - Literele "Scala" au dispărut după război - via raiden

7. CEC - Restaurant Republica
- capatul b-dului Balcescu, inceputul b-dului Magheru via raiden

8. Cadrul luat de pe Casa Petrașcu din Piata Romana, de vis-a-vis de ASE - via raiden
- clădirea face parte dintr-un ansamblul de trei imobile ale fraților Petrașcu (Vasile, Nicolae, Gheorghe), în unul din imobile este sediul Librariei Bastilia

9. CEC - Caleidoscop

10. Reclama: Lenjerie, Caleidoscop - dreapta: Ciclop

 via delcampe.net, okazii.ro

5 comentarii:

  1. Bun, bun, e un imobil care merita atentie, dar denumirea "Magheru One" mi se pare inepta, consfintind denumirea comunista a bulevardului. Ma rog, am niste observatii pe poze:

    3. Deja la nivelul anului 1944 (august), firma germana disparuse de pe bloc, aparand reclama la AEG (Asigurari), cred firma americana.
    6. Cinema Republica, nu Scala. Literele "Scala", disparute in timpul razboiului, nu mai reaparusera dupa acesta.
    7. Capatul b-dului Balcescu, inceputul b-dului Magheru.
    8. Nicidecum, cadrul este luat de pe Casa Petrascu din Piata Romana, de vis-a-vis de ASE.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,
    Fotografia cu AEG este sigur ulterioara datei de 30 august 1944, pentru ca in imagine apare ditamai soldatul sovietic. AEG inseamna Allgemeine Elektrizitats Geselschaft, nu are nicio legatura cu asigurarile, de fapt este vorba despre marea companie germana de produse electrice si electronice AEG(care exista si azi si e unul dintre marii producatori mondiali). As dori sa clarific si intelesul numelui "Jawol". Jawol a fost un simplu medicament, in zilele noastre se numeste "Antinevralgic"; pe vremea aceea era produs de Bayer.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, Daldo este numele meu.

    In fotografia cu “AEG”, dedesubt se vede "...ADIO", care nu poate veni decat de la “RADIO”, iar deasupra se vede “…KEN” si in opinia mea este vorba de “TELEFUNKEN”. Telefunken era o firma care producea radiouri si apartinea grupului AEG (in 1941 AEG devenise actionar unic dupa ce cumparase pachetul de actiuni detinut de Siemens - sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Telefunken). Deci reclama era "TELEFUNKEN RADIO - AEG".

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Traian: In imaginea 1 (partial si in imaginea 2) se vede clar ca sub "Jawol" scrie "Antinevralgic". Era o reclama unica, scrisa pe doua randuri, deci nu era nici un dubiu ca "Jawol" era un medicament antinevralgic. E interesanta insa ideea ca era produs de Bayer, de unde ai informatia ?

    Daldo

    RăspundețiȘtergere