Pagini

14 noiembrie 2012

Un dorobanț de tuciu bătea orele ..


Când am citit carte Podul Mogoşoaei povestea unei străzi de Gheorghe Crutzescu am dat peste un paragraf care mi-a trezit curiozitatea: "Lângă Feder casa galbenă și urâtă azi, a avut, cândva, o înfățișare îngrijită și a adăpostit, un sfert de veac, redacția și tipografia ziarului „lumei bune” „Gaulois”-ul şi „Figaro-ul” Bucureștilor, Indepéndance Roumaine. Sus, deasupra balconului, un dorobanț de tuciu bătea orele .. ".

Piața Teatrului - Casa Otetelesanu

'Dorobanț de tuciu' era de fapt ceasul realizat de sculptorul Ettore Ferarri (1848- 1929) în cinstea ostașilor români care au luptat în Războiul de Independenţă din 1877. În presa timpului se aducea la cunoștinţă celor interesaţi că această lucrare se multiplică contra cost, fie în lut ars, fie turnată în metal.

Dorobanțul

Ceasul se afla în clădirea de pe Calea Victoriei, de peste drum de Palatul Telefoanelor de astăzi, pe locul blocului cu fațadă înspre Hotelul Ramada, cunoscut ca Blocul Comedia, unde a existat în perioada interbelică restaurantul italianului Finochi cunoscut în ziarele vremii pentru meniul creat cu ocazia sărbătorii irlandeze Sf. Patrick.


Tot pe aceste locuri a existat Hanul Bossel, dărâmat prin 1875, pe locul lui ridicându-se sediul ziarului în limba franceză "L'Indépendance Roumaine", publicaţie înfiinţată de Alexandru Ciurcu (1854- 1922), publicist și inventator, care a experimentat principiul motorului cu reacţie.

Ziarul L'Independance Roumaine

În octombrie 1896, la sediul redacţiei a avut loc "reprezentaţiunea high-life a cinematografistului Lumière", adică prima proiecţie cinematografică din București.
Pentru scurt timp cinematograful se mută în sala cea mare din clădirea de pe bulevardul Elisabeta, apoi în sala "Hugues" (vis-a-vis de vechiul Teatru Naţional) iar după vacanţa de vară din nou în localul ziarului, de această dată cu spectacole permanente devenind foarte popular.
Senzaţia reprezentaţiilor cinematografice era filmul "Sosirea trenului în gară" iar prima peliculă filmată în România prezenta parada regală de la 10 mai 1897.
Odată cu încetarea apariţiei ziarului, clădirea a adăpostit expoziţii de pictură sub numele de Sala Mozart.
Tot aici, mai exact lângă intrarea care duce la Comedia (apoi Majestic, astăzi Odeon), era magazinul de muzică Orfeu, ulterior Romanţa și Feder.
Pe peretele clădirii dinspre Hotelul Ramada se mai văd încă urmele gloanţelor trase în timpul revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989.

via timeclubromania.ro, delcampe.netPodul Mogoşoaei povestea unei străzi de Gheorghe Crutzescu
- link google maps

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu