27 august 2013

Casa Greceanu si Biserica Doamnei

Peste drum de Hotel Bulevard, peste Calea Victoriei, cu un restaurant Pizza Hut la parter, este blocul de apartamente numit Delta Dunării, clădire construită pe un teren deţinut în 1871 de familia Grecenilor care aveau aici o casă modestă ca dimensiuni, unde locuia cu chirie și își avea atelierul cunoscutul pictor, dar mai ales fotograf, Carol Popp de Szathmari (1812- 1887), primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Românesc, unul dintre primii zece fotografi din Europa.

1. Blocul Delta Dunarii - octombrie 1989 - via anp-archief.nl

Szathmari a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii (1853- 1856), fiind recunoscut ca primul foto- jurnalist. A devenit ulterior pictor și fotograf de curte pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și pentru regele Carol I.

2. Casa Greceanu, turla Bisericii Doamnei iar in dreapta este Palatul Nifon Mitropolitul
- link google maps

Casa Greceanu a rezistat pe Calea Victoriei până după 1911, când a fost înlocuită de clădirea Compescăriei, o clădirea care ascundea biserica Doamnei, lăsând vederii doar turlele. Numele i s-a dat după restaurantul cu preparate din pește care avea în faţă, spre bulevard, o mică grădină. Clădirea s-a dărâmat la cutremurul din martie 1977, locul său fiind luat de blocul pe care îl vedem astăzi.

3. - 1904

4. - 1911 - Casa Popovici în stânga

5. 

6. 

7. 1939 via historicimages.com

8. Clădirea Compescăriei - 1968 via historicimages.com

Dacă avansăm pe Calea Victoriei, putem observa un gang lipit de restaurantul Pizza Hut, prin care se zărește frumoasa Biserică a Doamnei Maria.

9.  Biserica Doamnei via ziarullumina.ro

Biserica a fost construită în 1683 pe locul altei biserici din lemn, ctitorită înainte de 1677 tot de Doamna Maria, a doua soţie lui Șerban Vodă Cantacuzino (1678- 1688), în amintirea izbânzii creștinilor asupra turcilor la asediul Vienei când regele polonez Jan al III-lea Sobieski l-a învins pe Kara Mustafa, turcii începând să piardă astfel din poziţia dominantă în Europa.

În 1684, această zonă era cunoscută sub numele de mahalaua "de la biserica Doamnei", iar în 1689, Doamna Maria a închinat biserica mănăstirii Cotroceni, ctitoria lui Șerban Vodă, soţul ei.

Biserica fost reparată în anii 1869, 1906, iar în 1931 Comisia Monumentelor Istorice, o restaurează păstrând nealterate formele iniţiale.
După cutremurul din 1977 este din nou reparată cu participarea arh. Constantin Joja și a pictorului Nicolae Sava.
În cursul anilor 1998- 2004, arh. Niels Auner și ing. C. Pavelescu, restaurează fresca originală, într-o armonie de roșu, negru și auriu.

Biserica are formă de dreptunghi alungit, baza și capitelul (partea superioară a unei coloane) octogonale sunt sculptate cu motive decorative de origine orientală. La intrarea în pronaos se află un portal bogat sculptat cu motive florale, având deasupra sa pisania din 1683 prevăzută cu acvila cruciată, stema Ţării Românești.

via Lucia Stoica și N. Ionescu - Ghinea: "Enciclopedia Lăcașurilor de Cult din Bucuresti" Vol.1, Ed.Universalia, armyuser.blogspot.com ,  wiki/Biserica_Doamneiziarullumina.ro, bucurestiivechisinoi.ro, crestinortodox.roghidul.ro/biserica-doamneicomemorare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu