14 februarie 2013

Palatul BNR - Centrul Vechi

Pe site-ul Băncii Naționale a României a fost postat un tur virtual al Palatului BNR, una dintre cele mai frumoase clădiri din Centrul Vechi al Bucureștiului - Link tur virtual parter și etaj.

1. Imagine tur virtual Palat BNR

Palatul BNR din Centrul Vechi, sediul Băncii Naționale a României, a fost construit între anii 1884-1890 de arh. Cassien Bernard, arhitectul Podului Alexandru al III-lea de pe Sena (Paris) şi de arh. Albert Galleron care a realizat planurile Ateneului Român

2. - 1919 - Faţada BNR dinspre Lipscani

Arhitecţii francezi au fost ajutaţi de doi arhitecţi români: Constantin Băicoianu şi Grigore Cerchez care a construit Palatul Bursei, Palatul Institutului de Arhitectură "Ion Mincu", Casa Dissescu (Institutul de Istorie a Artei), faţada Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" etc..

3. - 1920 - Intersecție str. Lipscani cu Smârdan

Palatul a fost construit pe terenul ocupat înainte de Hanul Șerban Vodă construit între anii 1683- 1685 în timpul domniei lui Șerban Cantacuzino (1678-1688) şi consolidat în vremea lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), principalul han al oraşului datorită mărimii sale şi al siguranţei oferite negustorilor în incinta de tip cetate. 

4. - 1940 -  de Margaret Bourke White via life.com

În urma reabilitării Centrului Istoric din anul 2010, când s-au redescoperit ruinele Hanului Șerban Vodă s-a hotărât acoperirea unei porţiuni de pe strada Lipscani, zona BNR, cu un acoperiş de sticlă pentru a putea fi admirate de către turişti.

5. - Ruinele Hanului Șerban Voda din fata BNR - via metropotam.ro

Statuile de pe faţada Palatului BNR, dinspre strada Lipscani, care reprezintă Agricultura și Justiţia sunt realizate de sculptorul Ion Georgescu (1856-1898) care a mai creat monumentul funerar din Biserica Domniţa Bălașa și mulajul basoreliefului aflat pe mormântul lui Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu.  

                                                                6. - Fațada Palat BNR - strada Lipscani

Două personaje, un bărbat şi o femeie, care încadrează lucarna (fereastră în acoperiş) în care se află un ceas sunt realizate, se pare, de Athanasie Constantinescu care a mai creat partea sculpturală a clădirii C.E.C.. 

7. - BNR 1932

Spaţiile laterale adăpostesc patru din cele şase sculpturi decorative ale faţadei, realizate în ronde-bose (sculptură pe piedestal), în centru Justiţia (Thermis) şi Agricultura (Ceres) de Ion Georgescu, iar în lateral se află Comerţul (Mercur) şi Industria (Vulcan) de Ștefan Ionescu Valbudea (1859-1918) care a realizat relieful "Ştiinţa" de pe frontul Palatului Universităţii Alexandru Ioan-Cuza din Iaşi. 

8. - Intersecție str. Lipscani cu Smârdan
~ Magasin

9. - BNR - in stanga statuia lui Eugeniu Carada 

In perioada 1940-1955 s-a ridicat corpul nou al Băncii Naţionale, dinspre strada Doamnei, după planurile arh. Radu Dudescu (pe atunci şeful serviciului de arhitectură al Băncii Naţionale) în stil neoclasic. Din grupul de arhitecţi însărcinaţi cu realizarea lucrării mai făceau parte I. Al. Davidescu, N. Creţoiu, Gh. Nichitovici şi G. Vidrăşcu. 

10. - Strada Lipscani

La etaj, în Sala Consiliului de Administrație se găsesc patru tablouri ale unor pictori români renumiți:    "Rodica", realizată în 1894 de Nicolae Grigorescu (1838- 1907), "Prometeu" și "Mercur" de G. D. Mirea (1852- 1934) realizată într-o manieră academică de influență barocă, probabil în 1891 și "Marina" reprezentând o scenă din portul Constanța, opera realizată în 1894 de Eugen Voinescu (1842- 1909).

11. - BNR - Tablourile Marina și Rodica

Mai multe despre Istoria Bucureștiului puteți afla folosind aplicațiile android - București Centrul Vechi și București Calea Victoriei link.

Alte imagini cu Palatul Băncii Naționale Române:

12. - Strada Lipscani - 1900

13. - BNR 1920

14. - BNR - Lipscani

15. - BNR -1926

16. - Banca de Scont și BNR 

17. - Intersectia strada Eugeniu Carada si Lipscani

18. - Strada Lipscani - BNR

19. BNR - Eugeniu Carada - 1920

20. - BNR - 1920

21. - Strada Lipscani

22. - Strada Lipscani - BNR


Vizitarea Muzeului Băncii Naţionale se face sub formă de grup organizat, prin programare (e-mail: info@bnro.ro), urmată de confirmare. Grupurile beneficiază de tur ghidat, vizitarea este gratuită iar accesul vizitatorilor este permis prin strada Doamnei, nr. 8 (corp nou BNR).

Mai multe despre istoria BNR găsiți pe bnro.ro iar despre Centrul Vechi aici.

via digi24.ro, bnr.rometropotam.ro,  casedeepoca.wordpress.com, delcampe.net, okazii.ro.


Ideea unui tur virtual este o inițiativă lăudabilă din partea BNR, însă am câteva nelămuriri:
- când va fi disponibil pe site-ul BNR un convertor lei - valuta ? 
- în 2009, partea dinspre strada Doamnei a fost înconjurată de un zid imens, acum pietonii bucureșteni trebuie sa se inghesuiască printre mașinile parcate pe trotuar. Pe spațiul respectiv se putea construi o parcare publică sau un loc unde pot parca taxiurile, astăzi strada Doamnei este foarte aglomerata. În caz că nu știți, când au început lucrările de amenajare a zidului BNR, s-a organizat un protest neconvențional: salvatibucurestiul.rowww.zf.ro
Pe Google Street View se poate vedea cum arata strada Doamnei înainte de 2009 - link google maps, iar o imagine din 2012 găsiți pe rezistenta.net.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu