23 decembrie 2012

Hotel Imperial

Hotelul Imperial se afla pe Calea Victoriei, pe locul aripii nordice (Stirbei-Voda) a Palatului Regal.

1. Jockey Club, Cafeneaua și Hotel Imperial

In vecinătatea hotelului Imperial au existat Hotelurile High-Life (fost Manu) si Splendid.
Panorama 1927 via bucurestiivechisinoi.ro


1. Hotel Athenee Palace, 2. Hotel Splendid, 3. Hotel High Life, 4. Hotel Imperial, 5. Palatul Regal, 6. Banca Danubiana, 7. Fundatia Carol (BCU), 8. Palatul Jockey Club


Până sa se fi clădit hotelul Imperial, in acea zona era un mare loc viran cu o casa în care era instalat „pensionul” de băieți Codreanu.
Hotelul Imperial a fost ridicat pe locul caselor lui Costache Cantacuzino și la parter a funcționat în anii 1880 Cafeneaua Kubler, frecventata de Mihai Eminescu, Vlahuță și Macedonski. După  1900, cafeneaua a primit numele Cafe Imperial.

2.  

3. Calea Victoriei - stânga Jockey Club
- reclama Corsete

In anii ‘30 Hotelurile High-Life și Imperial au fost demolate pentru extinderea Palatului Regal.

4. Hotel Splendid

5. Hotel High- Life si Hotel Splendid

6. Calea Victoriei si Hotel Imperial

Strada Imperiala ajungea in Strada Palatului (disparuta si dânsa), care trecea între grajdurile regale si Biserica Stejarului ce se afla pe Aleea Palatului nr. 2. 
Gheorghe Crutzescu mărturisea ca biserica era cunoscuta din documentele de la sfârsitul secolului XVII ca o construcție ridicata mai intai din lemn de Maxim Arhiereul, Grigore si Grajdana iar din 1763 a fost construita din zid (cărămizi) de Tanase Capitan, Stana si Stanciu Brutaru.

Biserica Stejarului - 1939 
via ziarullumina.ro

Biserica a fost avariata de cutremurul din 1838, a fost restaurata in 1894 de către arhitectul Paul Gottereau in perioada de reconstruire a Palatului Regal si a gradinii, ca prin 1959 sa fie demolata sub pretextul eliberarii locului pentru construirea Salii Palatului. 

In spatele Hotelului Imperial, colt cu strada Stirbei, exista Magazinul Casa Wapnner I (Calea Victoriei nr. 61-63), care oferea, la  începutul secolului XX, lămpi pentru electricitate si gaz aerian adica combustibilul obtinut prin trecerea unui curent de aer peste carbunele înrosit. Mai tirziu, spre sfirsitul secolului al XIX-lea, I. Wapner, renumit negutator german, a adus in Bucuresti masinile de bucatarie Gebruder-Raeder din Darmstadt si sobele Godin din Bruxelles. Prăvălia a rezistat pana in anul 1935.

Imagini cu Hotelul Splendid afectat de bombardamentul din 1944 găsiți aici.

Mai multe informații găsiți pe bucurestiivechisinoi.ro zf.ro.

via delcampe.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu